اگر یکی از فعالان حوزه ساختوساز هستید و استفاده از قوطی و پروفیل در پروژهتان ضروری است، قبل از انتخاب نوع مناسب به راهنمای خرید قوطی و پروفیل نیاز دارید. در این مقاله سعی شده تا نکاتی در مورد ویژگیهای ظاهری پروفیل و انواع قوطی در بازار آهن ذکر شود. در ادامه نیز شرکتهای مهم تولیدکننده پروفیل معرفی شدهاند و در مورد عوامل مؤثر بر قیمت آن همچون قیمت آهن نیز بحث شده است. همچنین نکات مفیدی برای استعلام قیمت پروفیل و خرید آن ارائه شده است.
اگر علاوه بر قوطی و پروفیل، علاقهمند به دریافت اطلاعاتی در خصوص دیگر مقاطع فولادی نیز هستید میتوانید راهنمای جامع خرید آهن و فولاد آسرون را مطالعه کنید.

پروفیل چیست؟
پروفیل یک مقطع فولادی توخالی است که به منظور ساخت و ساز و استحکام سازه از آن استفاده میشود. پروفیلها بر اساس جنس، سایز، کاربرد و شکل دستهبندی میشوند. اگر به تاریخچه پروفیل علاقه مند باشید باید به شما بگوییم که اولین پروفیلها در سالهای جنگ جهانی دوم و در کشور آلمان ساخته شدند و سپس ساخت آنها در سایر کشورهای اروپایی و آمریکا نیز آغاز شد.
اولین کارخانه تولید پروفیل توسط شخصی به نام مانسمان راهاندازی شد. پس از آن فردی به نام بیکر برای اولین بار مقاطع فولادی توخالی و بدون درز را تولید کرد و پس از پیشرفت تکنولوژی جوشکاری، تولید مقاطع توخالی درزدار نیز رونق یافت. با اختراع دستگاه مولر، امکان تولید پروفیلهای مستطیلی و دایرهای نیز فراهم شد. در آن سالها یکی از مشکلات عمده در استفاده از پروفیلها، اتصال آنها به یکدیگر بود که در سال 1937 با اختراع بست، این مشکل برطرف شد.
در ایران نیز پس از پایان جنگ جهانی دوم و با رشد جمعیت، صنعت ساخت و ساز رونق پیدا کرد و پروفیلهای فولادی جایگزین چوب شدند که تا پیش از آن، در ساخت درب و پنجره کاربرد زیادی داشت. با افزایش تقاضا، دولت تصمیم به ساخت کارخانههای تولید پروفیل به جای واردات آن گرفت. پس از انقلاب و اتمام جنگ تحمیلی، به تعداد کارخانههای تولید پروفیل اضافه شده است.
تولید پروفیل
پروفیل معمولاً به دو روش نورد گرم یا سرد ساخته میشود. در روش نورد گرم، از شمش فولادی به عنوان ماده اولیه استفاده میشود. پس از حرارت دادن شمش، با وارد کردن آن به قالبهای مخصوص، انواع پروفیل تولید میشود. در روش نورد سرد، ورق فولادی ماده اولیه است. پس از باز کردن کویل ورق و برش زدن آن، قطعات بریده شده توسط دستگاههایی مثل پرس، به شکل پروفیل در میآیند.
فرایند تولید پروفیل یک دستهبندی دیگر نیز دارد. در این دستهبندی، پروفیلها به دو نوع درزدار و بدون درز تقسیم میشوند. پروفیلهایی که به روش نورد گرم و با استفاده از دستگاههای ERW ساخته میشوند، در دسته پروفیلهای بدون درز قرار میگیرند، در حالی که پروفیلهای ساخته شده به روش نورد سرد، درزدار بوده و درز آنها جوشکاری میشود.

کاربرد پروفیل
پروفیل بر اساس کاربرد به ۲ گروه عمده ساختمانی و صنعتی تقسیم میشود. پروفیلهای صنعتی در موارد زیادی از ادوات نظامی تا ساختن خودروها استفاده میشوند؛ اما پروفیل ساختمانی همانطور که از نام آن برمیآید در پروژههای ساختمانی کاربرد دارد. پروفیلهای صنعتی با روش نورد گرم تولید شده و خواص مکانیکی بالاتری نسبت به پروفیل ساختمانی دارند. ضخامت قوطی پروفیل صنعتی معمولاً بین 4 تا 10 میلیمتر بوده و از ضخامت دیگر پروفیلهای موجود در بازار بیشتر است.
کاربردهای پروفیل به شکل، سایز، جنس و ضخامت آن بستگی دارد.
انواع پروفیل بر اساس شکل
شکل ظاهری پروفیل برای هر کاربردی متفاوت خواهد بود. در کل میتوان گفت که انواع پروفیل بر اساس شکل به ۲ دسته زیر تقسیم میشوند:
۱. پروفیل باز
شکل ظاهری پروفیلهای باز شبیه حروف Z یا U انگلیسی است؛ از جمله پروفیلهای باز میتوان به ناودانی و نبشی اشاره کرد.
پروفیل Z یکی از انواع پروفیل است که در فضاهای بزرگ مانند سالن ورزشی، پارکینگ و سوله کاربرد دارد. این نوع پروفیل با ضخامتهای متفاوتی تولید شده و برای یکپارچه کردن سطح مقطعهای مختلف به کار میرود. سایز این پروفیل به ارتفاع آن بستگی دارد.
به طور کلی پروفیل باز مزایای زیر را دارد:
- وزن کم
- استحکام بالا
- مقرونبهصرفه
- نصب آسان
۲. پروفیل بسته
سطح مقطع این نوع پروفیل بسته است و در بازار به قوطی شهرت دارد. از پروفیل بسته برای ساخت انواع نرده آهنی، راهپله، درب و پنجره، پایه میز، خودروسازی، ستون، اسکلت فلزی و غیره استفاده میشود.
انواع پروفیلهای بسته موجود در بازار به شرح زیر است:
- پروفیل بسته با مقاطع مربع یا مستطیل (قوطی)
- پروفیل سپری (507)
- پروفیل دو لبه (508) یا لنگه دری
- پروفیل تک لبه (509) یا کلافی
- پروفیل لنگه دری
- انواع لوله
- پروفیل کلافی
انواع پروفیل بر اساس سایز
در دستهبندی دیگری انواع پروفیل بر اساس سایز و ضخامت دستهبندی میشود:
۱. پروفیل مبلی یا سبک
پروفیل مبلی یا سبک از ورق روغنی تولید شده و به همین دلیل به آن پروفیل روغنی نیز میگویند. این نوع پروفیل به دلیل جنسی که دارد نسبت به انواع دیگر پروفیل براقتر و زیباتر بوده و در موارد تزئینی پرکاربرد است. همچنین شکلپذیری، جوشپذیری، قابلیت آبکاری شدن، قطر دقیق و ضخامت، تنوع وزنی و کیفیت بالا از دیگر مزایای این پروفیل به شمار میرود.
پروفیل مبلی معمولاً در دو جنس ST12 و ST14 و به روش نورد سرد تهیه میشود. این پروفیل در ابعاد، سایزها و ضخامتهای مختلف روانه بازار شده و قیمت آن گرانتر از دیگر انواع خود است. از پروفیل مبلی یا سبک برای ساخت دوچرخه، اگزوز، کانتینر، لوازمخانگی، خودروسازی، مبلمان، صندلی و ... استفاده میشود.
دو استاندارد DIN 2394 و EN 10 219-2 برای ساخت پروفیل مبلی به کار میرود. نبشی با بالهای ۲۰ تا ۵۰ میلیمتر و ناودانی با سایز ۱۰، ۱۲ و ۱۸ از عنوان این نوع پروفیل محسوب میشوند.
۲. پروفیل سنگین
پروفیلهای صنعتی و ساختمانی در دسته پروفیلهای سنگین قرار میگیرند. پروفیل سنگین به وسیله فرایند نورد گرم ورقهای سیاه با ضخامت 1.5 میلیمتر به بالا و با سطح مقطع مستطیل یا مربع تولید میشوند. معمولاً پروفیلهای سنگین در ساخت شاسی ماشینآلات سنگین، ستونها، پنجرهها و دستگاههای صنعتی کاربرد دارد.
مقاومت پیچشی، مقاومت خمشی، قیمت متعادل و جوشپذیری عالی از خصوصیات بارز پروفیلهای سنگین است. همچنین پروفیلهای سنگین تحمل وزن بالایی داشته و به همین جهت از آنها در قسمتهایی که به قطعات نیروی زیادی وارد میشود استفاده میکنند.
قیمت این نوع پروفیل در واحد وزن اعلام شده و به ضخامت، وزن و ابعاد آن بستگی دارد. پروفیلهای نازکتر قیمت بالاتری دارند ولی چون درصد کاهش وزن در شاخه بیشتر از درصد افزایش قیمت است، شاخههای سبکتر ارزانتر خواهند بود.
انواع پروفیل بر اساس جنس
علاوه بر فولاد کربنی، از فولاد ضدزنگ، آلومینیوم و کامپوزیت نیز در ساخت پروفیلها استفاده میشود. دستهبندی انواع پروفیل بر اساس جنس، به شرح زیر است:
1.پروفیل استیل
این نوع پروفیل از فولادهای ضدزنگ گرید 201، 304 و 316 ساخته میشود. پروفیل استیل دارای مقاومت بالایی در برابر خوردگی بوده و استحکام زیادی دارد. این پروفیل در ساخت دستگاههای پخت و پز صنعتی، صنایع لبنی و صنایع دریایی کاربرد دارد. پروفیل استیل دکوراتیو یکی از انواع پروفیل استیل است که سطحی صاف و صیقلی داشته و در ساخت لوازمخانگی و آشپزخانه کاربرد دارد.
2.پروفیل آلومینیوم
این پروفیل به دلیل مقاوم بودن فلز آلومینیوم در برابر خوردگی و زنگزدگی، در نمای ساختمان و ساخت درب و پنجره به کار میرود. همچنین این پروفیل در ساخت لوازمخانگی نیز کاربرد دارد.
3.پروفیل کامپوزیت
کامپوزیت نوعی ماده است که از ترکیب فلز، پلیمر و سرامیک ساخته میشود. پروفیل کامپوزیت معمولاً از نوعی کامپوزیت ساخته میشود که پایه فلزی داشته و بیشتر در نمای ساختمان به کار میرود.

محاسبه وزن پروفیل
برای محاسبه وزن پروفیل، از سه روش زیر میتوان استفاده نمود:
1.جداول وزنی استاندارد
هر استاندارد دارای جدول وزنی جداگانهای بر هر نوع پروفیل است. هر کارخانهای نیز بر اساس استانداردی که استفاده میکند، جدول وزنی محصولات خود را منتشر میکند. در هر ردیف این جداول ابعاد، ضخامت و وزن مخصوص هر متر پروفیل ذکر شده است. از آنجایی که پروفیلها به صورت شاخهای به فروش میروند و قیمت آنها به صورت کیلویی اعلام میشود، با مراجعه به این جدولها میتوان وزن کل هر نوع پروفیل را به دست آورد.
2.استفاده از فرمول
برای محاسبه وزن پروفیل بدون مراجعه به جدول وزنی، فرمولی وجود دارد که در آن بایستی چگالی ماده سازنده پروفیل را در طول، عرض و ضخامت پروفیل ضرب نمود و سپس نتیجه را بر عدد 1000 تقسیم نمود.
3.جدول اشتال قوطی پروفیل
جداول اشتال قوطی پروفیل مجموعهای متشکل از چند جدول است که در آن وزن هر متر از پروفیل بر اساس نوع، ضخامت و ابعاد ذکر شده است. با مراجعه به این جدول نیز میتوان وزن کل هر شاخه پروفیل را محاسبه و در قیمت هر کیلوگرم از آن ضرب نمود تا قیمت یک شاخه به دست آید.
برندهای تولیدکننده پروفیل
مهمترین برندهای تولیدکننده های پروفیل در ایران به شرح زیر است:
- کارخانه صدرا پروفیل تهران
- کارخانه فولاد آپادانا
- کارخانه فولاد گستر حداد
- کارخانه خاور صنعت هما
- کارخانه لوله و پروفیل صباح
- کارخانه فولاد هیربد
- کارخانه جهان پروفیل پارس
- کارخانه نورد لوله و پروفیل تهران شرق
- کارخانه نورد لوله و پروفیل صابری
- کارخانه فولاد کیان پرشیا
- کارخانه پروفیل یاران
- کارخانه کیهان
- کارخانه ساوه
- کارخانه پروفیل آسیا
- کارخانه نیکان پروفیل
- کارخانه به فلز سپاهان
- شرکت تعاونی فولاد علویجه
- کارخانه پروفیل میلاد یزد
- کارخانه مهر سهند تبریز
- کارخانه پروفیل آریا صنعت دلیجان
تفاوت این کارخانهها در نوع ورقی است که برای تولید پروفیل از آن استفاده میکنند.
تحلیل بازار پروفیل
در حال حاضر، قیمت محصولات فولادی بهصورت روزانه تغییر میکند. قیمت پروفیل نیز بهشدت به قیمت ورق بستگی داشته و هرگونه تغییر قیمت در ورق، موجب نوسان قیمت پروفیل خواهد شد. استفاده از تحلیل بازار پروفیل، به شما کمک خواهد کرد تا در مورد زمان صحیح برای خرید، تصمیمگیری بهتری داشته باشید.
خرید اینترنتی پروفیل
قبل از استعلام قیمت و خرید پروفیل بایستی ابتدا کاربری محصول را تعیین نمایید. معمولاً شرکتهای مهم تولیدکننده پروفیل هر چه دقت و کیفیت بیشتری برای مراحل تولید و بستهبندی این محصول به کار برده باشند قیمت پروفیل بیشتر خواهد بود. اگر کیفیت برای شما ملاک نیست میتوانید پروفیل ارزانقیمت را انتخاب نمایید.
مانند دیگر مقاطع فولادی، عوامل زیادی بر قیمت پروفیل تأثیرگذار هستند. نوسانات بازار ارز، میزان عرضه و تقاضا و قیمت ورق ازجمله این عوامل هستند.
از سایر عوامل تأثیرگذار بر قیمت پروفیل میتوان به ضخامت، سایز و جنس آنها نیز اشاره کرد. معمولاً پروفیلهایی باضخامت 2 میلیمتر به دلیل داشتن تعداد شاخه بیشتر در یک بندیل، قیمت بالاتری نسبت به ضخامتهای 2.5 تا 4 میلیمتر دارند. در این میان پروفیلهایی با ضخامتهای 5 تا 6 میلیمتر به دلیل عرضه کمتر، معمولاً با قیمتی مشابه با ضخامت 2 میلیمتر به فروش میرسند. باید در نظر داشته باشید وزن بیشتر دلیلی بر افزایش قیمت پروفیل نیست و برخلاف تصور پروفیل سبک در واحد وزن، قیمت بیشتری نسبت به پروفیل سنگین دارد.
سایت فروشگاهی آسرون بهصورت لحظهای قیمت بهروز انواع پروفیل را در اختیار شما قرار میدهد. برای خرید از سایت میتوانید راهنمای خرید آنلاین پروفیل را مطالعه کنید یا بهمنظور دریافت مشاوره با کارشناسان ما در واحد فروش تماس بگیرید.