تفاوت بین نبشی پرسی و فابریک؛ کاربرد و تولیدکنندگان نبشی فابریک و پرسی

روش تولید؛ تعیین‌کننده کیفیت نبشی است
انتشار: 1399/10/10
اخبار بروزرسانی: 1402/06/26
تفاوت بین نبشی پرسی و فابریک؛ کاربرد و تولیدکنندگان نبشی فابریک و پرسی

 

میزان نرمی و سفتی هر نبشی از مهم‌ترین تفاوت نبشی فابریک و سپری است که در این مقاله به بررسی تخصصی‌تری از تفاوت نبشی پرسی و فابریک، نحوه تولید نبشی و فاکتورهای موثر در قیمت نبشی می‌پردازیم و به شما خواهیم گفت نبشی چیست انواع آن کدامند؛ تولیدکنندگان نبشی را به شما معرفی می‌کنیم و کاربردهای این مقطع فولادی را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

 

 

نبشی چیست؟

در جواب به پرسش نبشی چیست باید گفت، نبشی یکی از مقاطع فولادی پرکاربرد است. این مقطع فولادی به شکل حرف L انگلیسی است و از دو مقطع مسطح و عمود بر یکدیگر، ساخته می‌شود. به هرکدام از این دو مقطع، «بال» می‌گویند.

این مقطع فولادی معمولاً از فولاد کربنی، آلیاژی، ضدزنگ یا گالوانیزه ساخته می‌شود. در کشور ما به علت نبود تکنولوژی مناسب، دو نوع اول بیشتر تولید می‌شوند و مورد استفاده قرار می‌گیرند. نبشی‌های گالوانیزه موجود در بازار، همگی وارداتی هستند.

 

عکس نبشی

 

کاربرد نبشی در چیست؟

این مقطع فولادی جدای از ساخت و ساز، در صنایع دیگر نیز کاربرد دارد. کاربرد نبشی در پروژه‌های عمرانی، به ‌صورت خرد شده یا لقمه و به منظور ساخت ستون، اتصال ستون به صفحات کف در فونداسیون، اتصال تیرآهن به بیم‌های باربر و آهن‌کشی چاه آسانسور استفاده می‌شود. همچنین از نبشی برای ساختن دکل‌های برق و مخابرات، پل، خرپا، میز، صندلی و نیمکت نیز استفاده می‌شود.

 

کاربرد نبشی

 

دسته‌بندی انواع نبشی + جدول وزن نبشی پرسی

جدا از ماده اولیه، نبشی‌ها بر اساس شکل ظاهری و شیوه تولید هم دسته‌بندی می‌شوند. دسته‌بندی انواع نبشی بر اساس شکل ظاهری، برای تمامی نبشی‌هایی که از انواع مختلف فولاد ساخته شده‌اند کاربرد دارد.

 

1.دسته‌بندی انواع نبشی بر اساس شکل ظاهری

در این روش، نبشی‌ها به 2 دسته بال مساوی و بال نامساوی تقسیم می‌شوند. هر دو دسته در سایزهای مختلفی در بازار وجود دارند. سایزهای نبشی‌های بال مساوی و بال نامساوی به دو صورت نوشته می‌شود.

در صورتی که سایز نبشی به‌صورت 3*25*25 نوشته شود؛ یعنی نبشی دارای دو بال مساوی با عرض 25 میلی‌متر و ضخامت 3 میلی‌متر است. گاهی اوقات به جای تکرار ضخامت هر دو بال، سایز نبشی به‌صورت L25*3 نوشته می‌شود که حرف L به معنای طول هر بال است.

از این دو روش برای نوشتن سایز نبشی بال نامساوی نیز استفاده می‌شود که از ترتیب اعداد می‌توان عرض بال بزرگ‌تر، کوچک‌تر و ضخامت را به ترتیب تشخیص داد. برای مثال 3*10*20 یا L20*10*3 به معنای نبشی بال نامساوی با عرض بال بزرگ‌تر 20 میلی‌متر، عرض بال کوچک‌تر 10 میلی‌متر و ضخامت 3 میلی‌متر است.

در کشور ما بال‌ نبشی در عرض‌های 2 تا 20 سانتی‌متر تولید می‌شود. طول شاخه نبشی‌های تولیدشده نیز معمولاً 6 و 12 متری است. برخی از کارخانه‌ها مثل کوهپایه اصفهان، نبشی را در طول مورد نیاز مشتری نیز تولید می‌کنند.

 

نبشی کارخانه کوهپایه

 

2.دسته‌بندی انواع نبشی بر اساس روش تولید

نبشی‌ها را بر اساس روش تولید، به 2 دسته فابریک و پرسی تقسیم می‌شوند که در ادامه به هر دو روش خواهیم پرداخت. از انواع فولاد کربنی، فولاد آلیاژی با مقاومت بالا، ضدزنگ و گالوانیزه در هر دو روش نحوه تولید نبشی استفاده می‌شود.

 

 

روش تولید نبشی تفاوتی در وزن آن ایجاد نمی کند. به عبارت دیگر وزن نبشی پرسی با وزن نبشی فابریک تفاوتی ندارد. جدول اشتال یا همان وزن نبشی، تنها بر اساس سایز و عرض بال‌های نبشی تقسیم‌بندی شده است و مؤثرترین عامل در وزن نبشی، ضخامت آن است.

 

ردیف

سایز mm

وزن هر متر kg/m

طول بال h/mm

ضخامت بال t/mm

وزن شاخع 6 متری kg/m

وزن شاخه 12 متری kg/m

1

L100×۱۰۰×۸

۱۲/۲

۱۰۰

۸

۷۳/۲

۱۴۶/۴

2

L100×۱۰۰×۱۲

۱۷/۸

۱۰۰

۱۲

۱۰۶/۸

۲۱۳/۶

3

L100×۱۰۰×۱۰

۱۵/۰

۱۰۰

۱۰

۹۰

۱۸۰

4

L90×۹۰×۹

۱۲/۲

۹۰

۹

۷۳/۲

۱۴۶/۴

5

L90×۹۰×۸

۱۰/۹

۹۰

۸

۶۵/۴

۱۳۰/۸

6

L90×۹۰×۷

۹/۶۱

۹۰

۷

۵۷/۶۶

۱۱۵/۳۲

7

L90×۹۰×۱۰

۱۳/۴

۹۰

۱۰

۸۰/۴

۱۶۰/۸

8

L80×۸۰×۸

۹/۶۳

۸۰

۸

۵۷/۷۸

۱۱۵/۵۶

9

L80×۸۰×۱۰

۱۱/۹

۸۰

۱۰

۷۱/۴

۱۴۲/۸

10

L75×۷۵×۸

۸/۹۹

۷۵

۸

۵۳/۹۴

۱۰۷/۸۸

11

L75×۷۵×۶

۶/۸۵

۷۵

۶

۴۱/۱

۸۲/۲

12

L70×۷۰×۷

۷/۳۸

۷۰

۷

۴۴/۲۸

۸۸/۵۶

13

L70×۷۰×۶

۶/۳۸

۷۰

۶

۳۸/۲۸

۷۶/۵۶

14

L65×۶۵×۷

۶/۸۳

۶۵

۷

۴۰/۹۸

۸۱/۹۶

15

L60×۶۰×۸

۷/۰۹

۶۰

۸

۴۲/۵۴

۸۵/۰۸

16

L60×۶۰×۶

۵/۴۲

۶۰

۶

۳۲/۵۲

۶۵/۰۴

17

L60×۶۰×۵

۴/۵۷

۶۰

۵

۲۷/۴۲

۵۴/۸۴

18

L50×۵۰×۶

۴/۴۷

۵۰

۶

۲۲/۸۲

۵۳/۶۴

19

L50×۵۰×۵

۳/۷۷

۵۰

۵

۲۲/۶۲

۴۵/۲۴

20

L50×۵۰×۴

۳/۰۶

۵۰

۴

۱۸/۳۶

۳۶/۷۲

21

L45×۴۵×۴.۵

۳/۰۶

۴۵

۴/۵

۱۸/۳۶

۳۶/۷۲

22

L40×۴۰×۵

۲/۹۷

۴۰

۵

۱۷/۸۲

۳۵/۶۴

23

L40×۴۰×۴

۲/۴۲

۴۰

۴

۱۴/۵۲

۲۹/۰۴

24

L35×۳۵×۴

۲/۰۹

۳۵

۴

۱۲/۵۴

۲۵/۰۸

25

L30×۳۰×۴

۱/۷۸

۳۰

۴

۱۰/۶۸

۲۱/۳۶

26

L30×۳۰×۳

۱/۳۶

۳۰

۳

۸/۱۶

۱۶/۳۲

جدول وزن نبشی پرسی

 

از هر دو روش برای ساخت ناودانی نیز استفاده می‌شود.

 

نبشی‌های فابریک دارای لبه تیز و نبشی‌های پرسی دارای لبه گرد هستند که آن‌ها را از این طریق می‌توان تشخیص داد.

 

نبشی فابریک

 

نبشی فابریک چیست؟

در این روش ورق فولادی مورد استفاده در تولید نبشی، پیش از سرد شدن و در دمایی نزدیک به 1700 درجه فارنهایت از عرض خم می‌شود؛ یعنی شمش یا بیلت فولاد، از ابتدا به منظور تولید نبشی، وارد خط تولید نورد گرم می‌شود و در انتها به‌صورت نبشی در سایزهای مختلف خارج می‌شود.

از این روش برای ساخت هر دو نوع نبشی بال مساوی و بال نامساوی استفاده می‌شود. برای ساخت اولی معمولاً از استاندارد روسی GOST 8510 استفاده می‌شود و دیگر استاندارد روسی GOST 8510-86 برای ساخت نوع دوم کاربرد دارد.

در صورت استفاده از استاندارد اروپایی BS EN 10056-1، به نبشی فابریک تولیدشده، «نبشی اروپایی» می‌گویند. استفاده از این استاندارد به تازگی در کشور ما رواج پیدا کرده و با استفاده از آن می‌توان از آلیاژهای مختلف فولاد برای تولید نبشی فابریک استفاده کرد.

نبشی تولیدشده به این روش به علت تکنولوژی بالاتر خطوط تولید، معمولاً دارای تنوع در سایز و ضخامت است. نبشی فابریک به علت قیمت بالاتر نسبت به نبشی پرسی، بیشتر کاربرد صنعتی دارد؛ گرچه کیفیت آن به مراتب بالاتر است.

 

قیمت روز نبشی

 

محصول تولید شده به روش تولید نبشی به صورت فابریک را می‌توان از گوشه‌های تیز آن به‌راحتی تشخیص داد.

 

تصویر نبشی پرسی

 

روش تولید نبشی پرسی چگونه است؟

در این روش نبشی به روش نورد سرد تولید می‌شود؛ یعنی ماده اولیه خطوط تولید این نوع نبشی که معمولاً ورق سیاه با استاندارد St 37 است، در دمایی نزدیک به دمای اتاق به ضخامت دلخواه درآمده و توسط دستگاه‌های پرس مخصوص به شکل نبشی خم می‌شود. در این روش به دلیل محدودیت‌های خطوط تولید، تنها نبشی با بال مساوی تولید می‌شود و امکان تولید نبشی با ضخامت کمتر از 6 میلی‌متر وجود ندارد. همچنین در این روش تنها می‌توان نبشی‌های با عرض بال بین 20 تا 50 میلی‌متر تولید کرد. معمولاً از استاندارد آلمانی DIN 1022 در تولید نبشی پرسی استفاده می‌شود.

محصول حاصل از روش تولید نبشی به صورت پرسی دارای کیفیت پایین‌تری نسبت به روش فابریک است؛ اما بیشتر در ساختمان‌سازی کاربرد دارد. نبشی پرسی از گوشه گرد آن قابل‌ تشخیص است.

 

خط تولید نبشی فابریک

 

تولیدکنندگان نبشی‌های فابریک و پرسی

در کشور ما بیشتر تولیدکنندگان نبشی آن را به روش فابریک و با بال مساوی تولید می‌کنند. به همین جهت، محصولات آن‌ها هم در ساختمان‌سازی و هم در صنعت کاربرد دارد. بزرگ‌ترین تولیدکنندگان نبشی در کشور، کوهپایه اصفهان، شکفته مشهد، آریان فولاد و ناب تبریز هستند که همه آن‌ها نبشی را به روش فابریک تولید می‌کنند. در میان این تولیدکنندگان، کارخانه کوهپایه اولین تولیدکننده ریزترین نبشی فابریک با عرض بال مساوی 2.5 میلی‌متر بوده و آریان فولاد نیز عنوان اولین تولیدکننده عریض‌ترین نبشی فابریک با بال مساوی 130 میلی‌متری را دارا است. قیمت نبشی مشهد در مقایسه با سایر رقبا مقرون به ‌صرفه‌تر است، گرچه کارخانه‌ای مثل ناب تبریز تنوع و کیفیت محصول بالاتری دارد.

در نتیجه تمامی مطالب بالا باید بگوییم که تفاوت اصلی و مهم در نبشی پرسی و فابریک، نوع تولید هر یک این مقاطعه فولادی است. علاوه بر آن، در این مقاله به طور خلاصه آموختید که نبشی چیست؟ فاکتورهای موثر در قیمت نبشی چه عواملی است و از تفاوت نبشی پرسی و فابریک مطلع شدید؛ امیدواریم این مطالب برایتان مفید بوده باشد.

 

سوالات متداول
سوالات متداول
پاسخ :

در تولید نبشی فابریک بال مساوی از استاندارد روسی GOST 8510 و برای تولید نبشی بال نامساوی از استاندارد روسی GOST 8510-86 استفاده می‌کنند.

پاسخ :

مهم ترین تفاوت های نبشی پرسی و فابریک روش تولید آن ها بوده که از لحاظ ظاهری نیز، نبشی پرسی دارای لبه گرد و نبشی فابریک دارای لبه تیز و قائم است.

نظرات
حسن نصراللهی
دوشنبه 18 مرداد 1400
ماده اولیه تولید نبشی فابریک چیه؟
مدیر سایت
دوشنبه 18 مرداد 1400
برای تولید نبشی فابریک از بیلت استفاده میشه.
سلیم محسنی
شنبه 19 تیر 1400
نبشی پرسی هم به صورت بال نامساوی تولید میشه؟
مدیر سایت
شنبه 19 تیر 1400
خیر. نبشی پرسی فقط به صورت بال مساوی تولید میشه. 
خلیل ناصری
پنجشنبه 17 تیر 1400
به صرفه ترین قیمت نبشی رو کدوم کارخونه داره؟
مدیر سایت
پنجشنبه 17 تیر 1400
قیمت نبشی کارخانه شکفته مشهد مقرون به صرفه است.
ارسال نظر جدید