محاسبه تحمل بار تیرآهن به همراه جدول استاندارد تیرآهن

تیرآهن با در نظر گرفتن وزن آن، همیشه در ساختمان‌سازی تحمل بار بالایی دارد.
انتشار: 1400/07/06
اخبار بروزرسانی: 1402/06/26
محاسبه تحمل بار تیرآهن به همراه جدول استاندارد تیرآهن
محاسبه میزان تحمل بار تیرآهن چگونه است؟ - 2:24 دقیقه

 

تیرآهن یکی از کلیدی‌ترین مصالح ساختمانی به شمار می‌آید، مواد سازنده و شکل هندسی آن، میزان تحمل بار تیرآهن و رفتار اجزای دیگر سازه را مشخص می‌کند. تیرآهن با در نظر گرفتن وزن آن، همیشه در ساختمان‌سازی تحمل بار بالایی دارد. تیرآهن‌ها باید طبق اصولی تولید شوند تا ساختمان محکم و مقاوم ساخته شود. جدول تحمل بار تیرآهن یکی از مهم‌ترین مواردی است که باید در ساختمان‌سازی باید به آن توجه کرد. بنابراین محاسبه تحمل بار تیرآهن قبل از کلنگ زنی پروژه، بسیار مهم است. 

 

 

اهمیت استفاده از تیرآهن با مقاومت بار بالا چیست؟

مقاوم‌سازی ساختمان و توانایی انتقال بار به فونداسیون و بعد از آن به زمین مهم‌ترین نقش تیرآهن است.  مقاومت خمشی بالای تیرآهن آن را قادر به تحمل بارهای محوری و جانبی می‌کند. تیرآهن همچنین ارتعاش واردشده به ساختمان از طریق نیروهای خارجی را جذب کرده و به همین دلایل یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی است.

 

اصلی ترین ویژگی تیرآهن مقاوم چیست؟

از مهم‌ترین فاکتورها در میزان تحمل وزن تیرآهن می‌تواند داشته باشد، شرایط تولید و رعایت اصول استاندارد است. استفاده از پوشش‌های ضد خوردگی نیز به عمر تیرآهن استفاده‌شده در ساختمان می‌افزاید.

برای مشاهده قیمت انواع میلگرد کلیک کنید

 

در برخی از سازه‌ها که میزان بار زیادی را تحمل کنند، تیرآهن‌ها را به هم جوش می‌دهند یا از صفحات ضخیم استفاده می‌کنند تا سازه‌ای تولید شود که تحمل بار لازم را داشته باشد. پرمصرف‌ترین نوع تیرآهن سایز 14 آن است که قیمت تیرآهن 14 بسته به نوسانات قیمت آهن متغیر است.

 

تحمل بار تیرآهن

مقاومت تیرآهن چقدر است؟ +جدول تحمل بار تیرآهن

جداول استانداردی وجود دارند که می‌توانید با استفاده از آن‌ها به‌راحتی و با استفاده از مشخصات و پارامترهای در نظر گرفته‌شده، میزان تحمل بار تیرآهن را محاسبه کنید. یکی از این جدول‌ها، جدول اشتال تیرآهن است؛ البته اکتفا به این جداول کافی نیست، باید به شیوه قرارگیری تیرآهن روی تکیه‌گاه و بارگذاری آن نیز توجه کنید. در جدول زیر میزان تحمل بار تیرآهن با ابعاد مختلف نشان داده شده است. البته استفاده از جدول زیر منوط به این است که کارخانه تیرآهن را بر اساس استانداردهای بین‌المللی تولید کرده باشد. اگر می‌خواهید با جدول وزن تیرآهن کارخانه‌های مختلف آشنا شوید، روی لینک کلیک کنید.

 

جدول تحمل بار تیرآهن

جدول تحمل بار تیرآهن

 

انواع تیرآهن مقاوم بر اساس استانداردهای بین المللی 

بر اساس استانداردهای بین‌المللی، تیرآهن‌ها به 4 نوع IPE، INP، IPB و CNP تقسیم می‌شوند.  استاندارد IPE مختص کشورهای روسیه و چین و استاندارد IPE مختص کشورهای اروپایی است. تیرآهن H بر اساس استاندارد IPB و تیرآهن‌های لانه‌زنبوری نیز بر اساس استاندارد CNP ساخته می‌شوند. بال‌های این تیرآهن‌ها ازنظر ظاهری باهم متفاوت‌اند. بال های تیرآهن INP در ابتدا نازک‌ بوده و در نزدیکی جان، پهن‌تر می‌شوند. از طرفی ضخامت بال تیرآهن‌های IPE در تمامی قسمت‌ها یکسان است. یادآور شویم که قیمت تیرآهن بسته به نوع استاندارد و اندازه و شکل آن متفاوت است. 

 

انواع تیرآهن بر اساس استاندارد بین المللی

 

انواع تیرآهن در سازه های فولادی و نقش آن ها در تحمل بار سازه

تیرآهن در سازه فولادی نقش‌های مختلفی را بر عهده دارد:

 

تیر اصلی یا شاه‌تیر 

تیر اصلی یا شاه‌تیر Ginder نیز نام دارد، باربر اصلی سقف بوده و به ستون متصل می‌شود. شاه‌تیر بارهای وارده از تیرچه را به ستون منتقل می‌کند. تیر اصلی به سه دسته تیرآهن بال‌پهن، تیرآهن معمولی با ورق تقویتی و تیرآهن معمولی به‌صورت تکی یا جفت تقسیم می‌شود.

 

تیر فرعی یا تیرچه

Joist ها یا تیر فرعی در گروه تیرهای سبک قرار می‌گیرند که بار سقف را به تیر اصلی منتقل می‌کنند. این‌ها اجزای افقی و فرعی متصل به شاه‌تیر هستند. 

 

قیمت آهن

 

نعل درگاهی

Lintel تیری است که در بالای قسمت‌های بازشو ساختمان مثل در و پنجره قرار می‌گیرد. قرار دادن نعل درگاهی به‌منظور حفظ ایستایی دیوار آجری بوده و در و پنجره درون آن قرار می‌گیرد. 

 

تیر لبه‌ای 

Sprandel نقش کلاف بندی ساختمان را ایفا می‌کند، به این صورت که ضمن تحمل بار سقف، بار دیوارهای پیرامونی را هم تحمل می‌کند.

 

لاپه

Purlin تیرهای سبکی هستند که از نیمرخ‌های I و Z تهیه می‌شوند. اصل وظیفه این مقاطع جهت حمل بار پوشش‌های سبک در ساختمان‌های صنعتی است. 

 

وزن تیرآهن

 

در این مطلب برای شما شرح دادیم که چرا محاسبه مقاومت تیرآهن قبل از شروع پروژه ساختمانی مهم است، جدول تحمل بار تیرآهن را برای شما شرح دادیم و توضیح دادیم که میزان تحمل بار تیرآهن برای هر نوع تیرآهنی که در ساختمان استفاده می‌شود به چه صورت است. امیدواریم اطلاعات مفیدی از این مقاله کسب کرده باشید. 
 

سوالات متداول
سوالات متداول
پاسخ :

یکی از ساده ترین روش‌های محاسبه میزان تحمل بار تیرآهن، استفاده از جدول اشتال تیرآهن است.

پاسخ :

بله. اگر شرکت سازنده تیرآهن استانداردهای بین المللی ساخت این مقطع فولادی را رعایت کرده باشد، می‌توان میزان تحمل بار تیرآهن را از جدول مربوطه پیدا کرد و طبق آن محاسبات را انجام داد. در غیر اینصورت نمی‌توان با اطمینان روی تحمل بار تیرآهن حساب کرد.

نظرات
احمد
شنبه 6 خرداد 1402
؟
سعیدحسینی
پنجشنبه 12 اسفند 1400
سلام بنده ی پذیرای عرضش6متر وطولش16متر ک واسه سقفش درخواست تیرچه با میلگرد جفت 14وبالای 12سفارش دادم ک چند جان پرس کردم در این قضیه ک ی سری گفتن مشکلی نداره و جواب میده میلگرد 14ولی الان ک اوردم ی سریا میگن سقف ساختمانت خم میشه و ساختمونت خراب میشه لطفا راهنمایم کنید ک چکار کنم
مدیر سایت
پنجشنبه 12 اسفند 1400
سلام و وقت بخیر
متاسفانه ما امکان پاسخگویی سوالتون رو نداریم.
این مورد نیاز به محاسبات کارشناسانه ای داره که بایستی توسط مهندس انجام بشه. 
ارسال نظر جدید