میلگرد رامکا یا پاشنه بتن چیست؟

آیا می‌دانید استفاده از میلگرد رامکا چقدر حیاتی است؟
انتشار: 1401/02/18
اخبار بروزرسانی: 1402/06/26
میلگرد رامکا یا پاشنه بتن چیست؟

 

درست است که نقشه سازه تمامی اطلاعات لازم برای شروع ساخت و ساز را برای شما فراهم می‌کند، اما گاهی اوقات لازم است که اقدامات احتیاطی لازم و اضافی را برای افزایش دقت و استحکام سازه به کار ببرید. کاربرد میلگرد رامکا، یکی از این اقدامات احتیاطی است که امکان دارد در نقشه ذکر نشده باشد، اما استفاده از فواید زیادی برای سازه دارد. در این مقاله، با میلگرد رامکا، مزایا و نحوه کاربرد آن آشنا می‌شوید.

 

 

میلگرد رامکا چیست؟

میلگرد رامکا یا میلگرد پاشنه بتن، یک میلگرد آجدار است که به منظور هم‌راستا نگه‌داشتن ستون‌ها، دیوارها یا تیرهای بتنی در طبقات مختلف نصب می‌شود و در حقیقت وظیفه آن، کنترل فاصله قالب بتن با آرماتورهای بافته شده است.

 

تصویری از میلگرد رامکا


رامکا پس از آرماتوربندی به دور مش میلگرد بسته می‌شود و استفاده از آن باعث می‌شود که فاصله مناسب بین محل بتن‌ریزی شده و میلگرد رعایت شود و پس از اتمام کار، بخش مربوطه صاف و یکدست به نظر برسد. همچنین استفاده از رامکا باعث می‌شود که ابعاد ستون، دیوار و تیر بتنی دقیقاً مطابق با نقشه باشد و از آن تجاوز نکند. این موضوع، اصل هم‌راستایی این قطعات در سازه را به بار می‌آورد.

رامکا دارای 2 نوع فلزی و بتنی است که کاربرد هر کدام، مزایا و معایب خود را دارد. برای ساخت رامکای فلزی از میلگرد آجدار با سایز 10 تا 12 میلی‌متر استفاده می‌شود. کارخانه آناهیتا گیلان، این سایزهای میلگرد را در سبد محصولات خود دارد و استفاده از آن‌ها به دلیل مناسب بودن قیمت میلگرد آناهیتا، به‌صرفه است.

 

برای مطالعه بیشتر : چرا در ساختمان سازی از میلگرد استفاده می کنند؟

 

بتن ریزی و میلگرد رامکا

 

تفاوت رامکا با اسپیسر میلگرد چیست؟

درست است که برای حفظ فاصله مناسب میان آرماتورهای مش شده و قالب بتن می‌توان از اسپیسر میلگرد استفاده کرد، اما رامکا مزایایی دارد که استفاده از آن را منطقی‌تر جلوه می‌دهد:

  • معمولاً، برش، خم‌کاری و اجرای نهایی آرماتورها دارای خطاهای اجرایی بوده و مطابق با نقشه در نمی‌آید. اسپیسرها نیز دارای ابعاد استاندارد 3 و 5 سانتی هستند و کاربرد آن‌ها برای ایجاد فاصله، تنها خطای عملیاتی را تشدید می‌کند. میلگرد رامکا را می‌توان به اندازه دلخواه برید و طول و عرض آن را بر اساس نقشه در نظر گرفت تا علاوه بر پوشاندن خطاها، تمامی اجزای سازه بتنی یکدست و هم‌راستا شوند.
  • امکان جابجا شدن اسپیسرها در زمان شاقول کردن و بتن‌ریزی وجود دارد و در صورت جابجایی آن‌ها، ضخامت کاور بتن در برخی از قسمت‌ها کم و در برخی از قسمت‌ها زیاد خواهد شد.

البته خود رامکا نیز دارای اسپیسر مخصوص خود است که از بیرون ماندن آن از سازه بتنی و تخریب سازه به دلیل نفوذ رطوبت، جلوگیری می‌کند.

قیمت میلگرد

 

میلگرد پاشنه بتن چگونه نصب می‌شود؟

همان‌طور که گفتیم، رامکا در 2 نوع فولادی و بتنی در بازار موجود است که روش نصب هر کدام از آن‌ها با نوع دیگر متفاوت است.

 

تصویر ساختمان و میلگرد

 

نحوه نصب رامکای فولادی چگونه است؟

نحوه نصب رامکای فولادی بسته به مکانی که در آن به کار می‌رود، متفاوت است. رامکا در بتن‌ریزی ستون، دیوار برشی، سقف و دیوار چاه آسانسور به کار می‌رود که نصب آن در هر کدام از این سازه‌ها متفاوت بوده و الزامات خاص خود را دارد. با برخی از این الزامات، در ادامه آشنا می‌شوید:

 

نصب رامکا در ستون

برای اجرای رامکا در ستون، باید از محل تلاقی ستون و کف طبقه، به ازای هر 10 سانتی‌متر یک علامت زد تا رامکا در آن محل نصب شود. سپس، از 4 میلگرد عمودی به اندازه ارتفاع ستون استفاده می‌کنند تا میلگردهای رامکا در جای خود ثابت باقی بمانند. این میلگردهای عمودی را به وسیله سیم آرماتوربندی یا جوشکاری، به رامکا متصل می‌کنند. فاصله رامکای هر ستون تا رامکای ستون بعدی، باید بر اساس اندازه‌های نقشه باشد.

همچنین زمانی که تعداد ستون‌ها زیاد است، برای ایجاد هم‌راستایی در آن‌ها، رامکای ستون اول را به رامکای ستون آخر متصل کرده و سپس رامکای ستون‌های میانی را اجرا می‌کنند. این تکنیک، در ساخت ستون‌هایی که به لحاظ عمودی هم‌راستا هستند نیز به کار می‌رود.

 

نصب رامکا در دیوار برشی

برای حفظ ضخامت دیوار بر اساس ابعاد نقشه، از رامکا استفاده می‌شود. نکته مهم در این کاربرد، بستن رامکا در کنار هر بولت است که باعث می‌شود هنگام پیچ کردن بولت، سینه دیوار به داخل کشیده نشده و ضخامت آن کم نشود. اگر طول دیوار برشی به چند متر برسد، باید به ازای هر 50 سانتی‌متر، یک رامکا نصب شود. در دیوارهای با ارتفاع بیشتر از 3 متر نیز این قاعده برقرار است. میلگرد کارخانه ذوب‌آهن، به دلیل استحکام بالایی که دارد، برای این کاربرد مناسب است. قیمت میلگرد اصفهان نیز مقرون به‌صرفه است و کاربرد آن به عنوان رامکا، ایمنی سازه شما را بالا می‌برد.

 

نصب رامکا در چاه آسانسور

برای کنترل ابعاد چاه آسانسور و به خصوص عرض آن، از میلگرد رامکا در طول نوار سقف و کف چاه استفاده می‌شود.

 

نحوه نصب رامکای فولادی چگونه است؟

در مناطق ساحلی و مکان‌هایی که دارای آب و هوای مرطوب است، نباید از رامکای فولادی استفاده کرد. استفاده از رامکای بتنی، راه‌حل جایگزین در این مناطق به شمار می‌رود. نحوه نصب رامکای بتنی همانند رامکای فولادی است، تنها با این تفاوت که پس از ریسمان کشی، باید یک تخته با ارتفاع حداقل 10 سانتی‌متر را پشت ریسمان قرار داده و با استفاده از آجر یا بلوک آن را مهار کرد.

 

کاربرد رامکا در سازه، یکی از مصادیق هزینه‌های پیش بینی نشده است. چرا که امکان دارد که شما تنها به اندازه قید شده در نقشه سازه، میلگرد تهیه کرده باشید و الزامی بودن کاربرد میلگرد رامکا، در نقشه‌های سازه قید نشده باشد. به همین دلیل، بهتر است که تنها به نقشه‌های سازه اکتفا نکرده و با مهندس طراح نیز مشورت کنید و پس از بررسی قیمت میلگرد، اقدام به خرید کنید.

ارسال نظر جدید