نبشی آلومینیومی چیست؟ انواع نبشی آلومینیومی و کاربرد های آن

آیا می‌دانید نبشی آلومینیومی چه مشخصاتی دارد و کجا به کار می‌رود؟
انتشار: 1400/08/10
اخبار بروزرسانی: 1402/06/26
نبشی آلومینیومی چیست؟ انواع نبشی آلومینیومی و کاربرد های آن

 

نبشی آلومینیومی چیست؟ شاید از اسم آن به این نتیجه برسید که نبشی آلومینیومی، کاربرد زیادی ندارد، اما اگر بار دیگر که در خیابان مشغول قدم زدن هستید به ساختمان‌هایی که دارای نمای کامپوزیت یا سایر نماهای مدرن هستند دقت کنید؛ یا پشت ویترین یک فروشگاه آکواریوم بایستید، به تنوع کاربردهای انواع نبشی آلومینیومی پی می‌برید. در این مقاله علاوه بر آشنایی بیشتر با این نوع نبشی و کاربردهای آن، به وزن نبشی آلومینیومی نیز پرداخته شده است:

 

 

1. نبشی آلومینیومی چیست؟

همان‌طور که از نام آن می‌توانید حدس بزنید، این نبشی از فلز آلومینیوم ساخته شده است. استفاده از این فلز برای ساخت نبشی، باعث شده که کاربردهای آن با نبشی‌های فولادی که شهرت بیشتری دارند، متفاوت باشد. علت آن هم به ویژگی‌های منحصر به فرد فلز آلومینیوم باز می‌گردد. آلومینیوم فراوان‌ترین عنصر بعد از اکسیژن و سیلیکون در پوسته زمین است، البته همانند آهن، نمی‌توان آن را به صورت خالص پیدا کرد و برای رسیدن به این منظور سنگ‌های حاوی این فلز مثل سنگ بوکسیت فرآوری می‌شوند. از جمله برتری‌های آلومینیوم نسبت به فولاد، می‌توان به قابلیت انعطاف‌پذیری و چکش‌خواری بالاتر و سبک بودن آن نسبت به فولاد در ابعاد یکسان، اشاره نمود.

البته برگ برنده آلومینیوم در برابر فولاد، مقاومت آن در برابر خوردگی است که شاید همین عامل، باعث شده تا قیمت نبشی آلومینیومی به‌مراتب بالاتر از قیمت نبشی فولادی باشد. به‌عنوان مثال می‌توانید قیمت نبشی مشهد را با قیمت نبشی آلومینیوم کارخانه‌ای مثل آلومین گستر، مقایسه کنید.

 

نحوه اتصال نبشی آلومینیومی به یکدیگر

 

2. انواع نبشی آلومینومی +روش تولید هر کدام

همانند نبشی فولادی، نبشی آلومینیومی را نیز با 2 روش پرسی و فابریک می‌سازند. در روش فابریک، از شمش آلومینیوم به‌عنوان ماده اولیه استفاده می‌شود که پس از حرارت دهی، از طریق قالب‌زنی آن را به صورت نبشی در می‌آوردند. نبشی آلومینیومی پرسی نیز در حقیقت یک ورق آلومینیومی است که توسط دستگاه‌های پرس و رول فرمینگ، خم‌شده و به شکل نبشی درآمده است. نحوه تولید ورق آلومینیومی، کمی با ورق فولادی متفاوت بوده و برای تولید آن از روش اکستروژن استفاده می‌کنند.

 

قیمت ورق آلومینیومی

 

در روش اکستروژن، ماده اولیه‌ای که به صورت خمیر درآمده را از قالب‌هایی که حرارت بالایی دارند عبور می‌دهند و برای جلوگیری از تغییر شکل موردنظر، آن را سریعاً سرد می‌کنند.

 

انواع نبشی آلومینیومی از لحاظ شکل

در انتهای هر 2 روش پرسی و فابریک، ممکن است به منظور افزودن برخی از ویژگی‌های خاص به نبشی، روی آن عملیات دیگری نیز انجام شود. این عملیات، منجر به تولید انواع دیگری از نبشی آلومینیومی می‌شود:

 

•    نبشی آلومینیومی آنادایز: برای ساخت این نوع نبشی، از فرایند الکترولیز استفاده شده و توسط آن، یک لایه از فلز روی به نبشی آلومینیومی اضافه می‌شود تا از فرایند خوردگی آن را به تأخیر بیندازد.
•    نبشی آلومینیومی لچکی دار: نبشی دیواره دار یا لچکی دار دارای دو دیواره اضافی در کنار بال‌های نبشی است که برای رفع مشکل اتصال برخی از پروفیل‌های آلومینیومی به یکدیگر، ساخته شده‌اند.
•    نبشی آلومینیوم رنگی: نبشی آلومینیومی رنگی، همان نبشی آلومینیومی آنادایز شده است که لایه‌ای از رنگ پودری را به آن اضافه کرده‌اند.

 

برای اطلاع از روش تولید انواع دیگر نبشی، می‌توانید «راهنمای خرید نبشی» را مطالعه کنید.

 

کاربرد نبشی آلومینیومی

 

3. مهم‌ترین کاربرد نبشی آلومینیوم چیست؟

اصلی‌ترین کاربرد نبشی آلومینیوم، در هر جایی است که زیبایی و مقاومت در برابر خوردگی مدنظر است، چرا که نبشی آلومینیومی علاوه بر ضدزنگ بودن، سطحی صاف و صیقلی دارد و همین موضوع به زیبایی کار می‌افزاید. به‌عنوان مثال، نبشی آلومینیومی در بین سازندگان آکواریوم بسیار محبوب است. سایر کاربردهای نبشی آلومینیوم را در لیست زیر بخوانید:

 

•    ساخت نمای کامپوزیت و سایر نماهای مدرن
•    ساخت ماشین‌آلات صنعتی
•    صنایع هوایی و دریایی
•    ساخت خرپا
•    اتصال ستون به پل
•    ساخت پل
•    آب‌بندی کردن درزها
•    کابینت سازی
•    محافظت از لبه‌ها

 

 

4. مزایا و ویژگی‌های نبشی آلومینیومی چیست؟

علاوه بر مقاومت در برابر خوردگی و انعطاف‌پذیری بالا، نبشی آلومینیومی مزایای بسیاری دارد:

 

•    استحکام بالا با وجود وزن پایین‌تر نسبت به نبشی فولادی
•    جوشکاری آسان
•    قابلیت بازیافت
•    قابلیت سوراخ‌کاری و برش‌کاری

 

همچنین خاصیت غیر مغناطیسی نبشی آلومینیوم منجر شده تا برای صنعت برق ایده‌آل باشد.

 

برش نبشی آلومینیومی

 

5. برش نبشی آلومینیومی چه چالش‌هایی دارد؟

با وجود مزایای متعدد و قدرتمندی که نبشی آلومینیومی دارد، برشکاری آن به منظور استفاده در اتصالات مختلف و رساندن شاخه‌های آن به ابعاد موردنظر، چالش‌های متعددی دارد. به همین دلیل برای برش نبشی آلومینیومی، از روش‌های متفاوتی استفاده می‌شود که در ادامه با هر کدام آشنا خواهید شد:

 

روش های برش نبشی آلومینیومی

 

برشکاری با اره دیسکی

استفاده از اره دیسکی به‌عنوان یکی از دقیق‌ترین روش‌های برش نبشی آلومینیوم شناخته می‌شود. همچنین دستگاه برش اره دیسکی سرعت بالایی دارد.

 

برشکاری با اره نواری

بزرگ‌ترین مزیت این روش، امکان برشکاری قطعاتی است که ضخامت آن‌ها می‌تواند تا 1000 میلی‌متر باشد. همچنین سرعت این روش نیز بالا بوده و اپراتور می‌تواند آن را تنظیم کند.

 

برشکاری به روش پلاسما

از این روش علاوه بر برش نبشی آلومینیومی، می‌توان برای برش نبشی فولادی و مسی نیز استفاده نمود. البته در این روش تنها می‌توان قطعاتی با ضخامت تا 150 میلی‌متر را برش داد. بزرگ‌ترین مشکل این روش، هزینه بالای آن است.

 

برشکاری واتر جت

در این روش از آب با فشار بالا برای برش نبشی آلومینیومی و فولادی استفاده می‌شود. مزیت برش نبشی آلومینیومی با این روش نسبت به برش نبشی فولادی، عدم نیاز به پرداخت ثانویه آن است.

 

برشکاری لیزر

این روش سرعت بسیار بالایی دارد اما همانند روش پلاسما، هزینه اجرای آن بالا است.

 

برشکاری گیوتین

با دستگاه گیوتین می‌توان نبشی‌های ساخته شده از انواع فلزات مختلف را برش داد اما بزرگ‌ترین عیب آن محدودیت در نوع برش است.

 

6. وزن نبشی آلومینیومی چقدر است؟

نبشی‌های آلومینومی معمولاً در سایزهای 10*10 تا 100*100 میلی‌متری تولید می‌شوند. وزن هر کدام از این سایزها، در جدول زیر ذکر شده است:

 

ردیف

سایز نبشی

وزن هر متر (Kg)

1

10*10

0.027

2

10*15

0.027

3

10*20

0.041

4

15*15

0.041

5

15*20

0.041

6

15*30

0.081

7

20*20

0.108

8

20*30

0.163

9

20*40

0.109

10

25*25

0.108

11

25*50

0.272

12

30*30

0.163

13

40*40

0.218

14

50*50

0.272

15

60*60

0.328

16

60*90

0.658

17

70*70

0.383

18

80*80

1.750

19

100*100

2.750

 

 


در این متن آموختید نبشی آلومینیومی چیست و در چه صنایعی کاربرد دارد؛ بر خلاف قیمت نبشی فولادی، قیمت آهن از جمله پارامترهای مؤثر در قیمت انواع نبشی آلومینیومی نیست. عواملی مثل وزن نبشی آلومینیومی، قیمت شمش آلومینیوم و قیمت دلار، تأثیر بیشتری در قیمت این محصول دارند.
 

مسعود تاجیک
- نویسنده
سوالات متداول
سوالات متداول
پاسخ :

همانند نبشی فولادی، نبشی آلومینیومی را نیز با 2 روش پرسی و فابریک می‌سازند. 

پاسخ :

اصلی‌ترین کاربرد نبشی آلومینیوم، در هر جایی است که زیبایی و مقاومت در برابر خوردگی مدنظر است، چرا که نبشی آلومینیومی علاوه بر ضدزنگ بودن، سطحی صاف و صیقلی دارد و همین موضوع به زیبایی کار می‌افزاید.

پاسخ :

مقاومت در برابر خوردگی و انعطاف‌پذیری بالا مزیت اصلی نبشی آلومینیومی است.

ارسال نظر جدید