اصلاح شیوهنامه جدید فولادی ضروری است
باید راههای ورود رانتخواران به شیوهنامه جدید را بست
چندی پیش بر اساس تصمیم ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، «شیوهنامه ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد» بهمنظور تنظیم و ساماندهی بازار فولاد جهت اجرا ابلاغ شد.
در حال حاضر قیمت فولاد درب کارخانه تا کف بازار تفاوت زیادی دارد. به همین دلیل بسیاری کارشناسان عامل افزایش قیمتهای مقاطع فولادی و التهاب در بازار آهن و فولاد را واسطهها و دلالان میدانند؛ بنابراین حذف دلالان یکی از نکاتی است که در اجرای هر دستورالعمل و شیوهنامه جدید باید به آن توجه ویژهای کرد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، مسعود خوانساری رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران در خصوص شیوهنامه جدید تنظیم بازار فولاد، نامههایی جداگانه به معاون اول و معاون اقتصادی رئیسجمهور ارسال نموده و اظهار داشت که دستورالعملهای اینچنینی میتواند علتی برای بازگشت امضای طلایی و بروز توزیع رانت نجومی در بازار فولاد شود. وی همچنین تأکید کرد که اجرای این شیوهنامه، تهدیدی جدی برای صادرات فولاد بوده و افت تولید در این بخش را نیز به همراه خواهد داشت. او درخواست کرده است که هرچه سریعتر کمیتهای برای بررسی و اصلاح این شیوهنامه تشکیل گردد.
مسعود خوانساری استراتژی تنظیم بازار فولاد کشور با تمرکز بر شمش و اسلب بهجای عرضه حداکثری محصولات نهایی را غلط دانست و ادعا کرد این استراتژی تاکنون وضعیت دشواری را برای صنعت فولاد رقمزده و به نظر میرسد اجرای این شیوهنامه جدید نیز نتیجهای جز افت تولید و صادرات فولاد و ریزش بازار سرمایه را در پی نخواهد داشت.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران در این نامهها به مهمترین تهدیدهای شیوهنامه جدید تنظیم بازار فولاد اشاره نموده و لازم دانست که هرچه سریعتر این شیوهنامه با مشارکت اتاق ایران، اتاق تهران و انجمن تولیدکنندگان فولاد اصلاح شود.
ازنظر وی یکی از ایرادات این شیوهنامه ایجاد امضاهای طلایی بوده که به دلیل اعطای اختیار گسترده به وزارت صمت و نبود کمیته پایش و نظارت، در این بازار شکل خواهد گرفت.
خوانساری یادآور شده که به دلیل دخالت دولت در تعیین قیمت پایه محصولات فولادی، نرخ این محصولات با احتساب ارز نیمایی حدود 25 درصد ارزانتر از نرخهای جهانی است که میتواند باعث سود عدهای خاص شود. وی همچنین توزیع رانت نجومی در بازار فولاد را یکی دیگر از اثرات سویی است که احتمالاً با اجرای این شیوهنامه رخ خواهد داد.
در این میان مجلس نیز به دنبال از بین بردن رانتهای احتمالی در شیوهنامه جدید فولادی دولت است. به همین منظور سید محسن دهنوی عضو هیئترئیسه مجلس با اشاره به شیوهنامه ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد، گفت: «طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد در صحن علنی به تصویب خواهد رسید تا با قانون جدید، یکبار برای همیشه بازار فولاد از دست دلالان و رانتبازان مصون شود».

نماینده مردم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی درباره طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار بیان کرد: «پس از ورود جدی مجلس برای ساماندهی بازار آشفته فولاد و ارائه پیشنهادهای تخصصی و راهگشا، بالاخره پس از گذشت 7 سال دولت به فکر افتاده و با تهیه «شیوهنامه ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد» شاید بتواند از فساد جلوگیری کند».
وی در ادامه صحبتهای خود اظهار داشت: «مجلس بااطلاع از نقاط قوت و ضعف این شیوهنامه، با محوریت کمیسیون صنایع و معادن حتماً طرح خود را در صحن علنی به تصویب خواهد رساند تا با قانون جدید، یکبار برای همیشه بازار فولاد را از دست دلالان و رانتبازان مصون کند».
وی بر لزوم نظارت مستمر دولت بر اجرای این شیوهنامه جدید تأکید داشت و گفت: «با نظارت مستمر مجلس بر شفافیت فرآیند عرضه و توزیع که در شیوهنامه جدید دولت اشاره شده است، رانتهای مافوق نجومی بازار فولاد و صنایع فلزی از بین خواهد رفت».
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس اضافه کرد: «طرح مجلس قطعاً منافع عدهای را به خطر خواهد انداخت، صداهای مخالف را دقیق گوش کنید تا ویژه خواران شناسایی شوند».
در حال حاضر بررسی طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار در دستور کار صحن علنی مجلس شورای اسلامی قرار گرفته و بر اساس آن تمامی محصولات فولادی در بورس عرضه خواهد شد.
مجلس و دیگر مسئولان امیدوارند با در نظر گرفتن برخی تدابیر در اجرای این شیوهنامه جدید و جلوگیری از بروز رانتخواری بتوانند با ساماندهی عرضه زنجیره فولاد، قیمت مقاطع فولادی را کاهش بدهند.